Mi-am dorit, în acest timp petrecut la Beijing, să descopăr trecutul Chinei, vizitând cât mai multe locuri încărcate de istorie și să trăiesc precum un localnic. N-am reușit să trăiesc chiar cotidianul lor, dar cu ușurință pot crea o listă a celor mai impresionante locuri istorice pe care le-am vizitat.

1. Marele Zid Chinezesc, secțiunea Badaling. În traducere, Opt vârfuri proeminente. Și pentru că se află la aproximativ 80 de km de Beijing, am achiziționat o excursie cu ghid, care a inclus și vizita la Mormântul Dinastiei Ming. La întoarcere am mers în Changping, unde ne-am încântat simțurile cu aroma ceaiurilor, urmărind întreg procesul de preparare.

r-img_5845Pe Marele Zid Chinezesc am urcat cu telecabina, deși mi-am dorit să urc pas cu pas, lăsând gândurile să mă însoțească. Am răpit puțin din timp, acolo sus, printre ziduri și oameni, pentru a mă gândi la cei apropiați, pentru a-mi reînvia visul. Pentru a transmite unui om drag “La mulți ani”.

r-img_58722. Piața Tiananmen sau „Poarta Păcii Cereşti”. Cea mai mare piaţă din lume. Poarta de intrare în „Oraşul Interzis”. 9.999 de camere. Construcții cu acoperișuri aurite, așezate strategic, ca pe o tablă de șah, pe axa de nord-sud a lumii. În centru, palatul imperial.

r-img_5878 r-img_5880 r-orasul-interzis3. Palatul de Vară, amenajat pe marginea Lacului Kunmig, pe dealul Wanshou Shan, se numără printre monumentele protejate de UNESCO. Locul din care nu îmi doream să mă mai rup. Liniște. Soare. Mă plimb printre ziduri. Printre copaci. Printre frunze. Ah, vreau să rup o bucățică, pe care să o port cu mine, pentru a mă veghea. Pentru a-mi readuce liniștea.

r-img_5852 r-img_5851 r-img_5862 r-img_5865 r-img_5863 r-img_58544. Într-una dintre zile, am vizitat Templul Soarelui. Un altar construit în timpul dinastiei Ming pentru ritualul de sacrificiu. Pentru a ajunge la templu, am traversat Parcul Ritan.

r-ritan-park-1 r-ritan-park-25. Lama Temple, cunoscut și sub numele de Palatul Păcii și al Armoniei, reprezintă o mostră perfectă de artă budistă. Una dintre cele 5 camere înlănțuite, The Pavilion of Ten Thousand Happinesses, găzduiește cea mai impunătoare statuie a lui Buddha, sculptată într-o singură bucată de lemn de santal alb, măsurând dimensiunea a trei etaje de bloc. Îmi amintesc de mirosul de tămâie arsă…

r-lama-temple-1 r-lama-temple-26. Iar dacă ajungi în Beijing, trebuie să faci o vizită Muzeului National de Artă al Chinei.

“Misterul Orientului e legendar”, așa cum bine afirma Charlie Chaplin în scrierile lui.