Pe Alina Şerban o cunosc de câţiva ani. Timp în care ne-am împretenit şi ne-am deschis una în faţa celeilalte. Îmi amintesc de prima noastră întâlnire, amuzată. Când Alina a aflat că numele meu de familie este Gagiu, a  început să râdă în hohote. După aceea a venit şi explicaţia: “Nu s-a mai văzut ca un rom și un gagiu să se împrietenească!”

rimg_4760Am mers la premiera filmului “Seule à mon mariage”, în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Încărcată de emoţii, am căutat-o pe Alina din priviri în sala de cinema. Purta o rochie lungă, neagră, răspândind feminitate. Era mai elegantă ca niciodată…

A început filmul! În spatele meu, o doamnă îmbrăcată într-o rochie acoperită de paiete și pietre strălucitoare, râde zgomotos. M-am întors către ea şi am zâmbit. “E doamna din film”, mi-a şoptit cea care stătea în dreapta mea. Am privit filmul prin ochii Alinei Şerban, înconjurată de o emoţie pură şi nouă, venită din partea “doamnei din film”.

Un film care prezintă o realitate. Alina a jucat rolul de mamă cu credinţă. Am crezut-o la fiecare sărutare pe care i-o dădea fiicei. La fiecare privire. La fiecare gând! Iar meritul i-a fost recunoscut. Alina a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare ferminină, pentru rolul din “Seule à mon mariage”  (International du Film de Femmes de Salé).

Un film despre iubirea şi disperarea unei mame. Despre sentimentele de iubire pentru un bărbat şi limpezirea lor. Despre alegeri şi despre călătoria în necunoscut.

r_unnamedDupă proiecţia filmului m-am bucurat să asist la Q&A. Ce bucurie că îi pot privi şi le pot asculta poveştile din spatele camerei celor care au realizat acest film: regizor, actori, producători, oameni din echipa de producţie.

Am încheiat seara cu un party. Aniversarea Alinei. Sărbătorirea premierei. A fost uimitor să vezi un mix de oameni şi culturi dansând şi cântând împreună. Romi, români, belgieni, negri, albi. Oameni care au împrumutat dansul și bucuria unii de la ceilalţi. Care s-au unit pentru a celebra încântarea de a fi împreună.

Aceasta este una dintre frumuseţile Alinei Şerban. Reuşeşte să adune în acelaşi loc, sub acelaşi acoperiş, oameni diferiţi, care se lasă descoperiți. Care își doresc și reușesc să nu fie singuri la nunțile lor ori în vreo altă poveste de viață

Pentru cei care nu au văzut încă filmul, “Seule à mon mariage”, rulează acum în cinematografe.

r_unnamed11Pe Alina o puteți vedea și în piesa “Marea rușine”, scenariul și regia aparținându-i, la Teatrul Excelsior (pe 8 decembrie, cu Doiniţa Oancea). Odată cu această piesă, Alina a reușit să mai facă un lucru extraordinar. Să strângă un număr mare de romi într-un teatru de stat. Romi care țin la tradiții, vorbesc limba romani, îmbracă portul tradițional și iubesc arta. Cu toții, împreună, pentru armonia și prietenia între culturi.

photo© Jonathan Ricquebourg