În cadrul Festivalului Naţional de Teatru am urmărit “Moeder”, o producţie Peeping Tom, un spectacol impresionant. Tulburător. Un spectacol pe care îl înţelegi doar dacă îl lași să se clădească sub privirea ta. Nu din povestiri. Un spectacol pe care l-am trăit cu emoție și uimire.

Aud apa. Picăturile cum se scurg… Cum trupul loveşte apa. Nu-mi pot dezlipi privirea de la ea. Mama…

Un spectacol care îți accesează memoria și subconștientul. Care te surprinde prin mișcările neobișnuit de elastice ale dansatorilor sau prin descoperirea că “sculptura în ceară” este vie. Pentru că erai convins că nimeni nu poate sta neclintit atâta vreme. Un spectacol care îți oferă trăiri intense și neașteptate…

De curând citeam într-unul dintre interviurile pe care Gabriela Carrizo, regizoarea și coregrafa spectacolului,  le-a acordat, că sora sa, poetă, i-a dedicat mamei în momentul înmormântării, cuvintele “My Mother, first sound in me”. Cuvinte care au inspirat-o pe Gabriela Carrizo să construiască acest spectacol și să introducă în scenă crearea de sunete live. Sunete care ne însoţesc în mod natural pe parcursul spectacolului şi care ne conduc într-o lume nouă. E fascinant să vezi și să auzi cum actorii pășesc pe scenă, de parcă ar păşi prin apă, grație tehnicii lor uimitoare. Și mai fascinant este faptul că poți privi cum sunt create aceste sunete, într-un plan secund.

Am traversat toate etapele maternității, începând cu lichidul placentar…

w_moeder_c_olegdegtiarov_2352_hr-copy photo© Oleg Degtiarov

w_moeder_c_hermansorgeloos_8068_hr-copy w_moeder_c_hermansorgeloos_8473_hr-copyphoto© Herman Sorgeloos

w_moeder_c_virginia-rota_peeping-tom-copyphoto© Virginia Rota

Peeping Tom Moeder (Mother) - photo© Danilo Moroniphoto© Danilo Moroni

“Moeder” (2016) face parte dintr-o trilogie care a debutat cu “Vader” (2014), iar în 2019 se va încheia cu “Kind”.

Pentru cei care vor călători iarna aceasta în Londra, vor avea ocazia să urmărească spectacolul “Vader”  în cadrul Festivalului Internaţional Mime.

Mai multe informații găsiți aici: https://bit.ly/2z7nL0G.